2107474740 info@neaiatriki.gr
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΓΡΩΝ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
 • Νηστεία 10-12 ώρες. Η αιμοληψία γίνεται πρωινή ώρα. Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεται μετά την αιμοληψία ( εξαιρούνται ειδικές ευπαθείς ομάδες ). Το νερό επιτρέπεται κανονικά.
 • Γενική εξέταση αίματος: Δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία ή νηστεία. Σε μεγάλη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση, ο αιματοκρίτης παροδικά ενδεχομένως να εμφανίσει πτωτική τάση.
 • Ορμονολογικές – Ανοσολογικές εξετάσεις και Καρκινικοί δείκτες: Δεν απαιτείται νηστεία ή άλλη προετοιμασία. Η αιμοληψία γίνεται από το πρωί μέχρι το απόγευμα.
 • Η εξέταση β-χοριακή γοναδοτροπίνη γίνεται οποιαδήποτε ώρα αρκεί να υπάρχει τουλάχιστον 1 ημέρα καθυστέρησης.
 • Γενική και καλλιέργεια ούρων: Συλλέγονται τα πρώτα πρωινά ούρα αφού προηγηθεί καλό πλύσιμο με νερό και σαπούνι. Επίσης, αφήνεται λίγο η ούρηση και η συλλογή ξεκινά από τα μέσα. Αν λαμβάνει ο εξεταζόμενος αντιβίωση η καλλιέργεια γίνεται μια βδομάδα μετά το τέλος της.
 • Κόπρανα: τα δείγματα είναι της ίδιας ημέρας
 • Mayer κοπράνων: 2-3 ημέρες πριν τη συλλογή ο εξεταζόμενος δε τρώει κόκκινο κρέας, δε λαμβάνει σίδηρο ή αντιπηκτική αγωγή.
 • Σπερμοδιάγραμμα: με ραντεβού. Σεξουαλική αποχή 2-5 ημέρες. Πλύσιμο με σαπούνι και νερό πριν τον αυνανισμό. Μέσα σε μισή ώρα το δείγμα πρέπει να φτάσει στο εργαστήριο. Αν αυτό δεν είναι δυνατό η συλλογή γίνεται στο χώρο του εργαστηρίου.
 • Καλλιέργεια κολπικού: δε πρέπει να λαμβάνεται αντιβίωση. Η εξέταση δε γίνεται κατά τη διάρκεια Ε.Ρ. Προηγείται πλύσιμο με κανονικό σαπούνι. Όχι κολπικά υπόθετα και εσωτερική πλύση.
 • Τεστ παπ: γίνεται την 9η – 10η ημέρα του κύκλου. Σεξουαλική αποχή 3 ημέρες. Προηγείται πλύσιμο με κανονικό σαπούνι. Όχι κολπικά υπόθετα και εσωτερική πλύση.
 • Συλλογή ούρων 24ώρου: Η πρώτη πρωινή ούρηση δεν συλλέγετε.
  Τη δεύτερη ούρηση καθώς και όλες τις υπόλοιπες θα τις συλλέξετε σε ειδικό δοχείο που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Συλλέγετε μέχρι και την πρώτη πρωινή ούρηση της επόμενης μέρας. Η πρώτη πρωινή ούρηση της πρώτης και δεύτερης μέρας πρέπει να είναι την ίδια ώρα. Αν χρειαστεί χρησιμοποιείστε και δεύτερο δοχείο.
  Προσοχή να μην παραλείψετε καμία ούρηση γιατί η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί.
  Κατά τη διάρκεια της συλλογής τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο. Το πρωί συλλέγονται και τα πρώτα πρωινά μέχρις ότου συμπληρωθεί το 24ωρο.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΕΞ

Για οποιαδήποτε εξέταση πάντα προσκομίζουμε τις προηγούμενες σχετικές εξετάσεις αν υπάρχουν (Υπέρηχος,  Αξονική ή Μαγνητική τομογραφία, Μαστογραφία κτλ) και ενημερωτικό σημείωμα από τον θεράποντα ιατρό για τον λόγο της εξέτασης και το ιστορικό, ιδίως αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που παρακολουθούμε.

 • Υπερηχογράφημα Άνω (Άνω+Κάτω) κοιλίας , Χοληδόχου κύστεως, παγκρέατος, Τriplex Αορτής, Λαγονίων αρτηριών ή φλεβών και Νεφρικών Αρτηριών: Η προετοιμασία περιλαμβάνει νηστεία 8-10 ωρών πριν την εξέταση (ελαφρύ μη λιπαρό γεύμα 8-10 ώρες πριν) και όχι αφεψήματα, όπως τσάι ή καφές.

Είναι καλό από την προηγουμένη μέρα να αποφύγετε τροφές με κυτταρίνη, όπως χόρτα, όσπρια, λαχανικά και φρούτα, καθώς και γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι). Ελεύθερα κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, ζυμαρικά. Εφόσον έχουμε μαζί και εξέταση Κάτω Κοιλίας (με νερά) θα πρέπει αυστηρά να έχουμε σταματήσει τα νερά τουλάχιστον μισή ώρα πριν ώστε να μην είναι το στομάχι γεμάτο και εμποδίζει την εξέταση.

 • Υπερηχογράφημα πυέλου, κάτω κοιλίας ή Υπερηχογράφημα Νεφρών – Ουρητήρων – Κύστεως – Προστάτη:

 Για τον έλεγχο της κάτω κοιλίας είναι απαραίτητο η ουροδόχος κύστη να είναι σχετικά γεμάτη (να έχουμε κάποια τάση για ούρηση αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό ώστε να μπορούμε να κρατηθουμε και να αντέχουμε την ήπια πίεση στην περιοχή).

Για το σκοπό αυτό δύο ώρες πριν την εξέταση θα πρέπει να ουρήσετε τελευταία φορά και στη συνέχεια να πιείτε 4-6 ποτήρια νερό, σταδιακά στη διάρκεια μιας ώρας και το τελευταίο τουλάχιστον μισή ώρα πριν την εξέταση. Αποφεύγετε να ουρήσετε ξανά μέχρι την ώρα της εξέτασης. Προσαρμόζετε ανάλογα στα δικά σας δεδομένα τους παραπάνω χρόνους π.χ. αν έχετε συχνουρία είτε μειωμένη ούρηση. Σημαντικό είναι να είστε καλά ενυδατωμένοι (πολλά υγρά) από την προηγούμενη ημέρα και όχι αφυδατωμένοι γιατί η κύστη σας θα είναι πιο δύσκολο να γεμίσει αν πιείτε νερό μόνο την τελευταία ώρα ιδίως όταν έχει πολλή ζέστη (θερινούς μήνες).

Κάτω Κοιλίας Γυναικών : για τα έσω γεννητικά όργανα ιδανικά θα πρέπει να γίνεται την 7η-10η ημέρα από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

 • Υπερηχογράφημα Ένδοκολπικό:Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία. Η κύστη θα πρέπει να είναι άδεια αλλιώς θα πρέπει να ουρήσετε αμέσως πριν την εξέταση. Προτιμάται να μην πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσης και ιδανικά θα πρέπει να γίνεται την 7η-10η ημέρα από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.
 • Έγχρωμο Υπερηχογράφημα Τriplex Αρτηριών ή Φλεβών Κάτω Άκρων: Προσέρχεστε στην εξέταση ξεκούραστος-η, χωρίς να έχετε περπατήσει πριν την εξέταση μεγάλες αποστάσεις και με καλή ενυδάτωση. Θα σας ζητηθεί να ελευθερώσετε τα πόδια πλήρως (παντελόνι, παπούτσια, κάλτσες…) για να εξετασθούν από τη ρίζα έως τους αστραγάλους. Για το σκοπό αυτό φροντίστε να φοράτε κατάλληλα ρούχα. Στην εξέταση φλεβών αν φοράτε φούστα θα χρειαστεί να βγει επίσης αν εξετασθείτε σε όρθια θέση γιατί θα εμποδίζει.
 • Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, τραχήλου, τριπλεξ αγγείων τραχήλου (καρωτίδων ή φλεβών):Πριν την εξέταση και τουλάχιστον κατά την αναμονή να έχουμε ελευθερώσει το λαιμό από αλυσίδες, κοσμήματα, σταυρούς κ.τ.λ. και προτιμούμε ρούχα που δεν θα δυσκολέψουν την εξέταση του λαιμού ή θα βγουν εύκολα εάν χρειαστεί.
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ.

ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ (FNA)

Τι είναι η παρακέντηση (FNA) θυρεοειδούς ;

Η παρακέντηση θυρεοειδούς με λεπτή βελόνη (FNA) είναι μια διαδικασία που λαμβάνει υλικό από τον όζο για κυτταρολογικό έλεγχο και είναι ο πλέον αξιόπιστος τρόπος για επιβεβαίωση ή αποκλεισμό παρουσίας καρκίνου. Η παρακέντηση γίνεται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, δηλαδή με συνεχή παρακολούθηση της βελόνας με υπέρηχο, ώστε να εξασφαλίζεται: α) ασφάλεια από πιθανή κάκωση παρακείμενων δομών β) λήψη υλικού από τον όζο και όχι από τον παρακείμενο φυσιολογικό ιστό γ) λήψη υλικού από την πιο ύποπτη περιοχή του όζου. Η FNA με υπερηχογραφική καθοδήγηση σήμερα είναι πια αποδεκτή σαν η πλέον ανώδυνη, χαμηλού κόστους σε σχέση με την ανοικτή βιοψία, εύκολη, ανεκτή από τον ασθενή, τραυματίζοντας ελάχιστα και με σπανιότατες επιπλοκές (αιμορραγία, οίδημα και φλεγμονή). Αν η παρακέντηση γίνει σωστά, η ευαισθησία της ξεπερνάει το 95%, ενώ η ειδικότητα είναι πάνω από 90% (ανάλογα με την ιστολογική διάγνωση).  Τα αποτελέσματα της βιοψίας μπορεί να  ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες (σύμφωνα με το σύστημα Bethesda που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι κυτταρολόγοι σήμερα):

Α) Ανεπαρκές δείγμα. Αυτό σημαίνει ότι το υλικό που λήφθηκε με την παρακέντηση δεν περιέχει επαρκή αριθμό καλοήθων κυττάρων για να τεθεί με ασφάλεια η διάγνωση. Αυτό σχετίζεται είτε με την εμπειρία του ιατρού είτε με τη σύσταση του όζου, πχ συμβαίνει πιο συχνά σε κυστικούς όζους, έντονα υπόηχους συμπαγείς όζους, ή σε όζους με έντονη αγγείωση που το υλικό περιέχει κυρίως αίμα. Η πιθανότητα καρκίνου σε αυτήν την περίπτωση είναι 1-4%. Εάν το δείγμα είναι ανεπαρκές, η FNA επαναλαμβάνεται. Αν μετά από επαναλαμβανόμενες FNA το δείγμα παραμένει ανεπαρκές, τότε η πιθανότητα κακοήθειας είναι μεγαλύτερη (10%) και ο ενδοκρινολόγος πιθανά να συστήσει χειρουργική αφαίρεση.

Β) Αρνητικό για κακοήθεια, δηλαδή καλοήθης όζος. Σε αυτήν την περίπτωση, η πιθανότητα να υπάρχει καρκίνος και να μην ανιχνευτεί με την παρακέντηση (ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα) είναι πολύ μικρή (λιγότερο του 3%). Παρολ’αυτά οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται με υπέρηχο και κλινική εξέταση κάθε 6-18 μήνες (το καθορίζει ο ενδοκρινολόγος).

Γ) Άτυπο ή Ακαθόριστο (δηλαδή όχι απολύτως καλοήθες ή όχι απολύτως κακοήθες οζίδιο) που αυξάνει το ποσοστό κακοήθειας σε περίπου 20%,  οπότε ο ενδοκρινολόγος συνήθως συστήνει επανάληψη της FNA μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Δ) Θυλακιώδης βλάβη (ποσοστό κακοήθειας περίπου 30%)

Ε) Ύποπτο για κακοήθεια (ποσοστό κακοήθειας περίπου 60-75%)

ΣΤ) Κακοήθης όζος (ποσοστό κακοήθειας περίπου 99%)

Η FNA πρέπει να εφαρμόζεται για όλα τα οζίδια θυρεοειδούς;

Αν και υπάρχουν οδηγίες (guidelines) σχετικά με τη διαχείριση των θυρεοειδικών όζων (πχ οδηγίες της Αμερικάνικης ή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, σύστημα κατηγοριοποίησης Bethesda κλπ.), η προσωπική γνώμη και εμπειρία του ιατρού εξακολουθεί να είναι καθοριστική, γιατί σε πολλά θέματα που αφορούν τον θυρεοειδή δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των ειδικών. Με βάση την σύγχρονη βιβλιογραφία, αν τα χαρακτηριστικά του όζου στο υπερηχογράφημα είναι τυπικά καλοήθειας (δηλ. ανήκουν σε συγκεκριμένα υπερηχογραφικά πρότυπα σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες) συνήθως δεν συστήνεται FNA γιατί η  πιθανότητα κακοήθειας είναι εξαιρετικά μικρή. Το μέγεθος του όζου είναι ο τελευταίος παράγοντας που καθορίζει την ανάγκη για βιοψία. Γενικά, ένας συμπαγής όζος πάνω από 1,5 εκ συνήθως χρήζει βιοψίας, αλλά και ένα όζος κάτω από 1 εκ., είναι δυνατόν να απαιτεί βιοψία αν έχει ύποπτα χαρακτηριστικά ή μεγαλώνει.  Για παράδειγμα, ο γιατρός συνήθως συστήνει παρακέντηση FNA:

    Εάν επιθυμούμε να «αδειάσουμε» μία κύστη που προκαλεί πόνο ή πίεση.

    Εάν ο όζος έχει χαρακτηριστικά ύποπτα για κακοήθεια ή άτυπα (δηλ. δεν ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο).

Πώς γίνεται η παρακέντηση (FNA);

Εκτελείται στο χώρο του ιατρείου υπερήχων, από τον ακτινολόγο ιατρό που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος να χειρίζεται υπερήχους και να κατευθύνει βελόνες με υπέρηχο. Ο ασθενής ξαπλώνει σε ύπτια θέση με το λαιμό σε υπερέκταση και αφού εξεταστεί με υπερηχογράφημα ο αδένας και προσδιοριστεί ο όζος γίνεται απολύμανση του δέρματος πάνω από τον όζο. Δεν απαιτείται συνήθως  τοπική αναισθησία.

Χρησιμοποιείται σύριγγα με πολύ λεπτή βελόνη (πιο λεπτή από αυτή με την οποία γίνεται αιμοληψία) η οποία εισέρχεται δια του δέρματος στον όζο για λήψη αντιπροσωπευτικού κυτταρολογικού υλικού. Η διαδικασία γίνεται 2 τουλάχιστον φορές και διαρκεί δευτερόλεπτα. Το υλικό μονιμοποιείται κατάλληλα και αποστέλλεται στο εργαστήριο όπου μελετάται. Ο ασθενής αμέσως μετά επιστρέφει στις συνήθεις του δραστηριότητες. Η διαδικασία είναι άριστα ανεκτή ακόμη και από παιδιά.

Απαιτείται προετοιμασία για την FNA  θυρεοειδούς;

Aν ο ασθενής παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα (πχ Plavix) ή φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος πρέπει να τα διακόψει για μερικές μέρες πριν την παρακέντηση αφού πρώτα συμβουλευτεί τον ιατρό του (καρδιολόγο, παθολόγο κλπ.). Ο ασθενής μπορεί να φάει και να πιει κανονικά πριν την παρακέντηση.

Ποιες είναι οι επιπλοκές-κίνδυνοι;

Οι κίνδυνοι θεωρητικά περιλαμβάνουν το αιμάτωμα και τη φλεγμονή κυρίως, αλλά σε έμπειρα χέρια η πιθανότητα να συμβούν είναι μικρή και όταν συμβούν συνήθως δεν αποτελούν κάποιο σοβαρό κίνδυνο. Για αποτροπή φλεγμονής, χρησιμοποιούνται μέτρα αντισηψίας δέρματος και ηχοβολέα. Μεγαλύτερη πιθανότητα αιματώματος υπάρχει σε ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά (ακόμη και αν τα διέκοψαν για λίγο καιρό) και αφορούν περισσότερο μικρούς όζους και όζους που δεν είναι εύκολα διακριτοί με υπέρηχο. Βράγχος φωνής λόγω τραυματισμού λαρυγγικών νεύρων είναι σπάνια επιπλοκή και συνήθως παροδική.

Έχοντας αναγνώσει και κατανοήσει τα παραπάνω αναγραφόμενα , συγκατατίθεμαι στην διεξαγωγή της παρακέντησης FNA θυρεοειδούς.

Επισκεφθείτε το χώρο μας

Λεωφ. Στρ/χου Αλεξ. Παπάγου 9, Ζωγράφου Τκ: 157 73

ή καλέστε210-7474740/750

Η ΝΕΑ ΙΑΤΡΙΚΗ

Βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής Ζωγράφου παρέχοντας άμεσα πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς (πλησίον στάσης ΙΚΑ)

210-7474740/-750

info@neaiatriki.gr

Λεωφ. Στρ/χου Αλεξ. Παπάγου 9, Ζωγράφου, Τκ: 157 73

Call Now Button